06.11.2017 21:46

Vstupní prohlídky do zaměstnání - tzv. pracovnělékařská péče

Upozorňujeme všechny pacienty a zaměstnavatele, že od 1.11. 2017 nabyl účinnosti zákon, dle kterého ošetřující registrující lékař nesmí provádět pracovně lékařské prohlídky pacientům bez smlouvy o pracovnělékařské péči s jeho zaměstnavatelem.

Prohlídku bez smlouvy s podnikem může praktický lékař provést pouze za předpokladu, že součástí náplně pracovní činnosti nejsou následující: práce ve zdravotnictví, sociálních službách či školách, řízení automobilu ( i tzv. řidič referent), řízení a obsluha strojů včetně zdvihacích vozíků, plošin, práce ve výškách, činnosti epidemiologicky závažné, práce s hlasovou zátěží, noční práce, práce s rizikem obecného ohrožení zdraví a další. (blíže viz novela zákona č. 373/2011Sb.

Pro zaměstnance podniků, s nimiž máme uzavřenou smlouvu o pracovnělékařské péči a klienty, jejichž zaměstnání nespadá do výše uvedených kategorií, platí povinnost přinést si výpis z dokumentace od registrujícího lékaře a kompletně vyplněnou žádost o provedení prohlídky - je nutné věnovat pozornost zejména kategorizaci práce. Vzor žádosti je ke stažení na těchto stránkách v záložce "Podniky"

—————

Zpět


Kontakt

MeditrinePraktik s.r.o.

MUDr. František Ševčík
MUDr. Irena Zelníčková
9. května 9
Zbýšov
664 11


546 431 440
606 569 769